FJORD NORGE VIL STOPPE UVETTIGE TURISTER

NETT Trolltunga _d=72&p=5249&t=4&Også i sommer har utenlandske turister vært involvert i mange alvorlige ulykker i norsk natur. I tillegg er det mange redningsaksjoner fordi turister har lagt ut på turer i dårlig vær, eller for dårlig utstyrt.

– Allemannsretten er viktig, men vi kommer til et punkt der folks sikkerhet er viktigere, sier direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge AS  til Nettavisen.

Den norske allemannsretten er en del av norsk kultur og en del av norsk markedsføring overfor turistene. Den gjør også at man i dag ikke kan stoppe noen fra å gå til Preikestolen, Trolltunga eller over Besseggen, selv om været er dårlig og de bare har lakksko på beina.

Jørgensen mener at man må vurdere å endre regelverket slik at visse turistløyper kan reguleres for ferdsel, slik de gjør på Inka-trailen til Machu Picchu i Peru.

– I Peru kan man bevege seg over alt, men på Inka-trailen er det reguleringer, sier Jørgensen. Han mener også vi bør vurdere å tilby en redningsforsikring til turister kommer til landet.

De siste årene har antall redningsaksjoner i fjellheimen økt kraftig. Det har skjedd parallelt med turiststrømmen. For fem år siden gikk 1000 mennesker til Trolltunga hvert år. Nå er det 70.000.

– Vi er dessverre nødt til å ta innover oss at ikke alle har den samme holdningen til norsk natur som vi nordmenn har, sier Jørgensen til NRK Hordaland.

Til Nettavisen sier Jørgensen at det i dag informeres godt til turister om den krevende norske naturen. Ved løyper som til Trolltunga og Preikestolen, står det klart at det er krevende turer der man må ha god form og gode klær. Fjord Norge informerer også om dette i materiellet til turistene. Likevel tar mange turister ikke innover seg at naturen kan være farlig.

– Det er snakk om en kulturkollisjon. I Norge har vi vokst opp med allemannsretten og er vant til å ferdes i norsk natur. For eksempel kinesere og indere har et helt annet forhold til å bevege seg ut i naturen enn det vi har. De forstår ikke hvilke krav som stilles, sier Jørgensen.

– De forstår ikke alvoret i advarslene vi kommer med. Dette fordi de kommer fra land der alt er veldig regulert og beskyttet. De er ikke vant til å ta ansvar for seg selv i naturen slik vi må i Norge, sier Jørgensen og legger til at det er på grunn av denne kulturkollisjonen man kan se utlendinger med lakksko på Preikestolen.

Foto: VisitNorway.no

About hkp