GÅR FOR PALLPLASS I NORGESCUP FOR KOKKE- OG SERVITØRLÆRLINGER

10. januar møtes 58 kokke- og servitørlæringer fra hele landet til dyst under Norgescup i Stavanger. Kokkelærlingene ved Scandic Maritim i Haugesund har ikke ligget på latsiden i julen.

– Vi har jobbet med dette lenge og forberedt oss godt. I år går vi for pallplass, sier Keik Hansen (19), som er kokkelærling på Scandic Maritim i Haugesund.

40 kokkelærlinger og 18 servitørlærlinger fordelt på 29 tomannslag skal delta i mesterskapet. Lærlingene er plukket ut etter lokale uttak og representerer reiselivsbedrifter i hele landet som Brasserie France i Oslo, Støtvig Hotel på Larkollen, Scandic Maritim i Haugesund og Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll.

I forkant av Norgescupen terpes og trenes det iherdig rundt om i lærebedriftene.

– Vi har jobbet knallhardt og trent nesten hver dag. Vi har brukt mye tid på å planlegge og perfeksjonere menyen slik at smaken er perfekt og teknikken sitter. Vi er spente, men gleder oss veldig til å konkurrere, sier Hansen.

Hansen skal konkurrere sammen med kokkelærling Rebecca Edvardsen Tufteland (18) og lagleder Tore Stalsberg.

Vinnerne til Oslo

Det årlige mesterskapet starter med semifinaler fredag 10. januar. Seks servitørlag og seks kokkelag går videre til finalen lørdag 11. januar. Jåtta videregående skole er konkurransearena, mens banketten og premieutdelingen finner sted på Scandic Stavanger Forus Hotel.

Før det beste kokke- og servitørlaget kåres, skal alle lærlingene lage og servere mat med utgangspunkt i tildelte råvarer. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak. Årets ingredienser er blant annet Sterling Kveite, regnbuegulerot, Alpeost fra Tine, og bringebær fra Valldal. Årets forrett skal være vegansk.  

Ett kokkelag og ett servitørlag går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger som avholdes på Norsk Restaurantskole i Oslo, 24. og 25. april.  

–  Mesterskapet er en viktig arena for å vise frem, og inspirere, dyktige kokke- og servitørtalenter. Reiselivsnæringen er en av Norges fremste jobbskapere med mange spennende muligheter, sier Ingrid Gauden, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

– Vi gleder oss veldig til å se noen av våre beste lærlinger i aksjon. De er allerede forbilder for elevene på Restaurant- og matfag, og forhåpentligvis også for mange yngre elever, avslutter Gauden.

NM i resepsjonsfag og TINE Matcup parallelt

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Rogaland og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner.

Parallelt med Norgescupen pågår NM i resepsjonsfag for lærlinger og TINE Matcup. TINE Matcup er en tilsvarende konkurranse som Norgescupen for elever på restaurant- og matfag, som er i sitt andre år på videregående skole.

Bilde: f.v. Keik Hansen (19) kokkelærling ved Scandic Maritim, lagleder Tore Stalsberg og Rebecca Edvardsen Tufteland (18), kokkelærling ved Scandic Maritim.

About hkp