GJESTER VIL BETALE MER PÅ RESTAURANTER SOM KASTER MINDRE MAT

Restaurantgjester er bekymret over mengden matavfall når de spiser ute og er villige til å betale mer på steder som bruker mer av råmaterialene. Unilever Food Solutions utvikler nå løsninger for å redusere matavfallet fra profesjonelle kjøkken.

En fersk undersøkelse gjennomført blant 4.000 forbrukere i 8 land for en av verdens største matvareprodusenter, Unilever Food Solutions, viser at forbrukerne nå virkelig setter matavfall på menyen:

8 av 10 forbrukere i den vestlige verden (80 prosent) er bekymret over hvor mye mat som går til spille når de spiser ute.

2 av 3 (66 prosent) ønsker å vite mer om hva kjøkkenet på restauranten der de spiser gjør for å redusere matavfall.

Annenhver restaurantgjest (46 prosent) er faktisk villig til å betale mer for restaurantmat og i kantiner der kjøkkenet gjør et seriøst forsøk på å bruke så mye av råmaterialene som mulig.

– Det kastes for mye mat i profesjonelle kjøkken, og vi må begynne å ta ansvar, sier Country Manager Morten Karlsen i Unilever Norge (bildet).

Unilever Food Solutions har samarbeidet med eksterne eksperter og organisasjoner over hele verden, som for eksempel ‘the Sustainable Restaurant Association’, og er igang med å utarbeide løsninger for profesjonelle kjøkken som kan hjelpe dem å redusere mengden mat de kaster, samtidig som de styrker bedriften.

Restauranter kan kaste 20 prosent mindre mat

Resultatene fra undersøkelsen viser at en typisk vestlig restaurant kaster 0,48 kg mat fra hvert serverte måltid. 65 prosent av matavfallet kommer fra forberedelser – skall, avskjær og mat som ødelegges under varmebehandling. 30 prosent av matavfallet kommer fra mat som ligger igjen på kundens tallerken og 5 prosent kan klassifiseres som ‘spolert mat’ – produkter som har gått ut på dato eller på annen måte har blitt ubrukelig.

– En gjennomsnittlig restaurant kan redusere mengden mat den kaster med 20 prosent ved å ta riktige avgjørelser når det gjelder innkjøp, oppbevaring og tilberedning av matvarer. Disse 20 prosentene tilsvarer i gjennomsnitt 4 tonn per restaurant hvert år. Siden flere restauranter i Norge går med underskudd blir avfallshåndtering og svinn også et spørsmål om kostnad, ikke bare miljø, sier Country Manager Morten Karlsen.

For tips til hvordan du kan redusere matavfallet, gå inn på: http://www.unileverfoodsolutions.no/our-services/your-kitchen/jobb-smart/bli-smartere

 

 

 

About hkp