GOD TRO PÅ SOMMEREN INNEN BYGDETURISME OG LOKALMAT

HANEN – næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge – har nettopp gjennomført en undersøkelse blant medlemmene. Vel 92% av bedriftene tror at sommeren 2017 blir ”som i fjor eller bedre” for deres virksomhet. Av disse er det vel 48% som tror at sommeren 2017 blir ”mye eller litt bedre enn i 2016”. Samtidig er 70% ganske eller svært optimistiske når det gjelder fremtiden for deres egen virksomhet, mens vel 28% er ”midt på treet”.

Ja, dette er gode tallene, sier daglig leder i HANEN Bernt Bucher Johannessen. Dette fortsetter den gode trenden vi har sett gjennom mange år nå. Omsetningen øker og det leveres gode økonomiske resultater. For første gang i 2016 hadde mer enn halvparten av HANENs medlemmer over 1 million kr i omsetning. Vi ser at størrelsen på HANENs medlemmer har økt, både når det gjelder omsetning og antall ansatte. Det er selvsagt også mange som benytter seg av sesongarbeidere og blant annet skoleungdommer har glede og nytte av å arbeide ved HANEN-bedrifter. For mange er dette det første møtet med arbeidslivet og en bedre introduksjon til reiseliv/lokalmat kan man knapt få, understreker Bernt Bucher Johannessen.

– Det er fortsatt stor optimisme blant bedriftene innen bygdeturisme og gardsmat her i landet, sier markeds- og mediesjef Ole Jonny Trangsrud. 98% av de som svarte på undersøkelsen, er ”svært eller ganske optimistiske”  eller ”midt på treet” når det gjelder fremtiden for deres egen virksomhet. Av disse er 70% ”svært eller ganske optimistiske”. Optimismen har økt jevnt og holdt seg på et høyt nivå de siste årene.

Innlandsbåtene klare for sommersesongen

Norske innlandsbåter utgjør en viktig del av norsk reiseliv, og er organisert i næringsorganisasjonen HANEN. Båtene gjør naturen tilgjengelig for både norske og internasjonale turister, og nå investeres det mye for å gjøre båtturene enda mer attraktive for fjellvandrerne.

I forkant av årets sesong i Jotunheimen nasjonalpark, har Gjendebåten AS investert i overkant av 20 millioner kroner i ny båt og elektronisk bookingløsning. – Vi har store forventninger til sommersesongen, og håper vi får en økning i passasjerantallet fra i fjor hvor vi hadde 61.000 passasjerer, uttaler Harald Rune Øvstedal, skipper og eier av Gjendebåten AS og leder av HANENs fagutvalg for innlandsbåter. M/S Fæmund II frakter passasjerer langs Femunden gjennom naturskjønne omgivelser i Femundsmarka nasjonalpark. Basert på passasjerenes ønsker om lokalmat, serverer de nå Rørosbrettet som er satt sammen av Røros delikatesse. Brettet består av lokale matvarer fra Røroskjøtt, Galåvolden Gård, Eggen Gardsysteri, Auma, Smaken av Røros og Rørosbakeren. I tillegg har M/S Fæmund II fått sitt eget øl som faller i smak hos passasjerene.  – Vi er levende opptatt av lokalmat og lokale mattradisjoner, og ønsker å servere passasjerene våre sunn og velsmakende fjellmat. Vi har fått svært god respons på Rørosbrettet, og passasjerene setter stor pris på både maten og ølet, sier Jan Aage Røtnes, styreleder i M/S Fæmund II.

About hkp