NEDGANG FOR UTESERVERING I SOMMER

Etter en rekordsommer i fjor ble denne sommeren mer normal, både når det gjelder vær og omsetning. Men det ser ut som antall turister, både norske og utenlandske, fortsetter å øke, og blant deres viktigste aktiviteter er besøk på våre serveringssteder. Er været for dårlig til å sitte ute, er det mange muligheter innendørs. Vi har spurt noen av de største operatørene på restaurantmarkedet i Norge om deres erfaringer fra årets sommer.

Harald Berger, adm. dir. Bølgen & Moi AS:

– Med skiftende sommervær og en kald mai, har vi ikke klart samme omsetningstall som i fjor. Med endel værsikre uteplasser har vi sett at gjester gjerne sitter ute under tak selv om det regner, og været ikke viser seg fra sin beste side. Kristiansand og Oslo har hatt størst trykk, der vi også har flest værsikre uteplasser. Så omsetningen er høyere inne i år i forhold til i fjor på alle steder. Bransjen påvirkes av været, og årets sesong er vel heller mer ett normalt år, i forhold til fjoråret, som var magisk hele sesongen.

Med tanke på salgsmiks så er det mye sjømat, vårt skalldyrplateau er bestselgeren, sammen med blåskjell, kveite og en del burger med trøffelfries. Sommeren er høytid for rosévin, gode hvite burgundere og musserende vin. Så er duggfrisk pils i frosne glass alltid en sikker vinner i sommersola, som det går mest av.

Tone I. Langbach, adm. dir. Mat&Drikke Gruppen AS:

– Sommeren begynte dessverre veldig dårlig, med kaldt vær i mai. Vi hadde en nedgang på hele 30% i selskapet i mai, hvor Lekter´n selvfølgelig var den som hadde størst nedgang (kun uteservering). Louise Restaurant og Bar hadde en økning i mai, grunnet vellykket oppstart av nattklubb i mars. Juni og juli var bedre for oss, selv om det sammenlignet med fjorårets fantastiske vær, var det nedgang på uteserveringsdelen.

Som nevnt er Lekter´n mest værutsatt, så den har størst nedgang. Det positive er at Christiania (som ligger ved Stortinget) alltid har større pågang når været er mindre bra. Skalldyr og fisk er fortsatt en vinner på Aker Brygge og for Louise Restaurant og Bar, vi merker en vridning til lettere retter. Flere gjester etterspør også rene vegane retter, ikke «kun» vegetarisk.

Gjøran Sæther, adm. dir. Fursetgruppen AS:

– Vi er veldig godt fornøyd med sommeren. Den startet litt kald, men så kom varmen litt ut i juni. Vi kan jo ikke sammenligne med rekordvarmen og været i fjor, dette har vært en litt mer normal sommer, som totalt sett vi er fornøyd med.

Alle våre steder har hatt godt besøk i sommer, både av oslofolk, men også mange turister, som er svært opptatt av mattilbudet i Oslo. De fleste av våre steder selger mye mer skalldyr om sommeren, det har jo litt med beliggenhet og den type restauranter vi driver. Men til tross for at det ikke er den beste sesongen for de råvarene, er det det mange av våre gjester ønsker å spise om sommeren.

Bilde: Fursetgruppens Festningen Restaurant i Oslo har hatt godt besøk i sommer.

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR

About hkp