REKORDÅR FOR HOTELLINVESTERINGER

2017 ble et rekordår for europeiske hotellinvesteringer, transaksjonsvolumet nådde EUR 21,6 milliarder (NOK 210 milliarder), ifølge siste data fra eiendomsrådgivningsselskapet CBRE. Dette betyr en økning på 16% i forhold til 2016, da transaksjonsvolumet kom opp i EUR 18,6 milliarder (NOK 180 milliarder).

Storbritannia registrerte det høyeste investeringsvolumet av de europeiske landene, med ialt EUR 6,2 milliarder (NOK 60 milliarder), opp 39% fra året før. Salget av JW Marriott Grosvenor House (bildet) bidro til det.

Flere europeiske markeder opplevde mye høyere investeringsnivå enn året før, bl.a. de nordiske land, Spania, Italia og Nederland. Ifølge CBRE ble det nordiske hotellinvesteringsmarkedet doblet til EUR 1,5 milliarder (NOK 15 milliarder). I Spania var investeringsvolumet rekordhøye EUR 3,7 milliarder (NOK 35 milliarder). I Nederland var det en økning på 81%, til EUR 1,4 milliarder (NOK 13,5 milliarder) og i Italia var det pluss 16% til EUR 1,3 milliarder (NOK 12,5 milliarder).

– Sterk omsetning og profitabel vekst i Europa har drevet hotellverdiene oppover. Mangelen på avkastning i andre deler av eiendomsmarkedet har fått investorer til å flokke seg rundt hotellsektoren. Dette, sammen med den økende transparensen i hotellmarkedsdata, det økende antallet solide tredjeparts hotelloperatører og større tilfang på leasingkontrakter, har lokket nye institusjonelle investorer. I tillegg fortsatte de tradisjonelle, europeiske hotellinvestorene å øke sine investeringer i sektoren også i 2017, en trend som ser ut til å fortsette i 2018, sier Kristen Kozlowski, sjef for Hotel Investment Properties, EMEA i CBRE.

About hkp