RIKTIG ØL TIL NORSK JULEMAT

Øl er et utmerket følge til de fleste matretter. Øl inneholder ikke tanniner og svært sjelden syre. Dette gjør øl ofte mer velegnet å kombinere med mat enn vin. For å finne riktig øl til maten finnes det én hovedregel; ta utgangspunkt i det som særpreger maten mest, for eksempel om det er fett eller magert, lett eller kraftig, salt eller søtt, røkt, gravet, raket og så videre. Salt og røkt mat passer best med friske øl med lav til moderat maltsødme og fruktighet. Fet og kraftig mat tåler mer maltsødme og trenger også følge av relativt mye bitterhet og/eller alkohol, som kan bryte med fettet.

I juletiden spiser vi ofte kraftig, fet mat. Den fete maten bør få følge av et juleøl med god bitterhet, slik at fettet ”kuttes” i smaken. Noen vil ha et kraftig og sterkt juleøl med mye maltsødme og bitterhet, mens andre ønsker seg noe lettere juleøl. Høyt alkoholinnhold gir mer fylde til ølet og alkohol er også med og renser munnen for fett. Det finnes noen enkle kjøreregler:

Til fet og kraftig mat, som ribbe og pinnekjøtt, bør man velge et juleøl med mye smak og sødme, og gjerne også et godt innslag av bitterhet.

Til litt lettere julemat som skinkestek, rull, kalkun, lutefisk og rakefisk, velger vi gjerne et øl som har lett maltsødme og fruktighet, samt avstemt bitterhet.

Juletorsken skal ha øl som er så vinøst som mulig. Det betyr mye sødme, mye fruktighet og moderat bitterhet. De beste ølene til torsk er de sterke juleølene, spesielt 6,5 %. De aller sterkeste på 9 % kan bli for kraftige, med for stort innslag av karamellmalt, som kan ødelegge balansen mellom øl og mat.

Lutefisk – her velger du juleøl også etter tilbehøret. Baconfett og ribbefett krever et øl med god bitterhet. Dersom du bruker geitost eller sirup til fisken, bør ikke ølet ha alt for mye fruktighet, mens sødmen kan være moderat. Om du sammen med bacon- eller ribbefett foretrekker en skarp sennep som følge til fisken, kan du tillate deg å velge et øl med mye sødme og fruktighet, men ikke veldig mye bitterhet. De fleste vil nok foretrekke et juleøl som gjerne har noe mer friskhet enn de sterke variantene. For mye fylde, sødme og fruktighet kan bli for dominerende og ta oppmerksomheten fra smaken i fisken.

Ribbe og pølse tåler alt fra moderat fyldige juleøl, til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet, men ikke alt for mye fruktighet. Bitterheten er med og bryter ned fettet i maten.

Pinnekjøtt har mye saltsmak og det kan også være røkt. Til pinnekjøtt trenger vi et øl som både er friskt, leskende og ikke for kraftig. Et juleøl med lav til moderat sødme og fruktighet vil oppfylle kravet til friskhet, mens god bitterhet vil møte fettet i maten.

Les hele artikkelen i HRR nr.7 som er ute hos abonnentene nå.

About hkp