ROYAL CHRISTIANIA BLIR ET HELT NYTT HOTELL

5-royal-christiania-exterior-528-rch-021. januar 2017 stenger Clarion Hotel Royal Christiania i nesten to år. Hotellet skal gjennomgå en fullstendig ombygging, samt påbygging og vil fremstå som et helt nytt hotellkvartal på en av de mest sentrale tomtene i Oslo. Nye Clarion Hotel Royal Christiania får over 800 rom og blir dermed landets største, det blir Clarions flaggskipshotell i Norge. Hotellets direktør, André Schreiner, skal lede det store byggeprosjektet, som vil koste rundt NOK 1 milliard.

 Vil det oppleves som et fullstendig nytt hotell etter utbyggingen?

– Ja, et totalt nytt hotell. Du vil ikke kjenne deg igjen i infrastrukturen og i tilbudene på hotellet. Idag har vi 532 rom, etter utbyggingen får vi over 800. I tillegg kommer to nye restauranter, nye barer, ny lobby og nye konferansearealer.

 Når byggearbeidene starter i januar neste år, hva blir det viktigste som skal skje?

– Det opprinnelige hotellet, Hotel Viking, sto ferdig til Vinter-OL i 1952, det kaller vi 52-bygget. Deretter kom en påbygging, 60-bygget, begge disse er fredet eksteriørmessig. Endel av fasaden på disse byggene er pusset opp, resten skjer nå. På andre siden av kvartalet har vi Gasmann-bygget fra 1939, som også er fasadefredet, det skal totalrenoveres. Vi får to nye påbygg i kvartalet. På siden som vender mot Oslo City, blir det påbygg fra 9. til 14.etasje. Bygningen under totalrenoveres og forsterkes. Totalt får vi fem forskjellige bygg. VVS-anleggene renoveres fra grunnen av, det samme gjelder el-nettet, bl.a. skal vi flytte to transformatorer.

Den nye kongressalen på 1000 kvadratmeter blir liggende der atriet er idag. Førsteinntrykket eksteriørmessig vil bli helt annerledes enn slik hotellet fremstår idag. På gateplan, til venstre for hovedinngangen, overtar vi det som idag er butikker og åpner hotellet mot fortauet og gatelivet med en vin- og kaffebar. Vi har som mål å binde hotellet og byen bedre sammen. I 2.etasje får vi restaurant hele veien ut mot gaten, det fører også til at fasaden blir mer opplyst på kveldstid. Hele fronten av hotellet kommer til å fremstå som en levende fasade. I hele 13.etasje kommer en ny à la carte-restaurant og bar, der går vi tilbake til hvordan det var i 1952, men det blir selvfølgelig noe helt nytt og spennende. Herfra blir det en fantastisk utsikt over fjorden, Operaen, Bjørvika og helt opp til Slottet.

 Var det helt umulig å kun stenge hotellet delvis?

– Vi har sett på mange måter å gjøre dette på, men det var ikke mulig å få til å holde åpent i deler av byggeperioden. Ikke minst på grunn av sikkerheten, men også hvor lite som hadde vært igjen å tilby gjestene. Vi ville ikke ødelegge et fremtidig rennomé for å holde noen titalls rom åpne. Absolutt alle arealer i hotellet berøres av utbyggingen. Dette sies å bli det mest komplekse ombyggingsprosjekt i den senere tid i Oslo sentrum.

Idag er vi rundt 200 ansatte, på det nye hotellet blir det mellom 250 og 300. Vi oppnår stordriftsfordeler og vil også kunne ha flere 100% ansatte. 190 ansatte må dessverre gå fra jobben 1.januar, vi holder derfor på med en stor og viktig prosess for å skaffe disse nye jobber. Vi har et godt samarbeid med NAV og HR-avdelingen i kjeden, slik at vi har rådgivere på plass to ganger i uken utover hele høsten. Vi har opprettet et eget jobbsøkerkontor, tilbyr presentasjonskurs og kommer til å ha rekrutteringsdager både internt for konsernet, men også eksternt i samarbeid med NAV. Vår målsetning er å få alle over i ny aktivitet før vi stenger dørene, og er godt igang, flere har allerede fått nye jobber.

 Er det viktig å bli byens største hotell?

– Det viktigste er å ha det beste tilbudet til gjestene. Det er sikkert noen som synes det er morsomt å bo på Norges største hotell, men de fleste er mer opptatt av den servicen og det tilbudet de får. Min og vår jobb blir å fylle dette huset med herlige tilbud og mye smil for at gjestene skal trives godt.

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR.

About hkp