STATSBUDSJETTET: HØYRE OG FRP GJØR VIN OG FLYREISER ENDA DYRERE

7-siv-jensen-rune-kongsro-7_3000Regjeringen Solberg vil øke alkoholavgiftene med 2,1% neste år. Den tvilsomme og urettferdige Flypassasjeravgiften, som ble innført for noen få måneder siden, er foreslått øket fra 80 til 82 kroner.

I Statsbudsjettet for 2017 foreslår regjeringen å øke alkoholavgiftene enda en gang, nå med 2,1 prosent. En flaske vin går dermed opp med mer enn én krone, og en liter brennevin med mer enn fem kroner. Med miljøavgifter, er de totale avgiftene på en vinflaske i Norge nå passert 60 kroner! I de fleste land på kontinentet kan man kjøpe en flaske ok vin for 25 kroner.

– Siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet, har hun gjort det mer og mer attraktivt å handle alkohol utenom Vinmonopolet. Forskjellen på norske og svenske avgifter øker. Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. FrP bidrar til at norsk alkoholpolitikk er det samme som handelslekkasje. Selv om partiet i mer enn 40 år har programfestet lavere avgifter, har de økt avgiftene ved hver mulige anledning i regjeringsposisjon, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Foto: Rune Kongsro

About hkp