VIRKE: OMTRENT SAMME INCOMINGTRAFIKK SOM IFJOR

33% av de spurte i norsk hotell- og restaurantbransje forventer høyere omsetning i sommer enn de hadde ifjor sommer. 52% forventer omtrent som ifjor og 14% tror omsetningen blir lavere, det går frem av Hovedorganisasjonen Virkes undersøkelse Reisepuls.

25% av turoperatørene som driver med incoming til Norge, melder om høyere innbooking enn på samme tid ifjor. 44% har samme innbooking som ifjor og 31% har lavere tall. Kanselleringsfristen her er 1 måned, så oversikten for første del av sommeren er nå ganske god.

– Virke har 70 sammenslåtte muséer som medlemmer, det totale antall muséer er flere hundre. 19% av muséene og kunstsentrene  har høyere innbookinger enn på samme tid ifjor, 75% har omtrent som ifjor og kun 6% lavere, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for Reise Norge i Virke.

– Mange potensielle turister til Norge ”sitter på gjerdet” når det gjelder sommerferien, markedet er meget prissensitivt og streiken ga en svak sesongstart. Vi håper sommeren blir omtrent som sommeren ifjor, i verste fall noe ned, sier Solheim.

Tumlare: Totalvolumet som i 2011

Incomingoperatøren Tumlare står for rundt 125.000 romdøgn på norske hoteller pr. år. – Trafikken fra de tradisjonelle, europeiske markedene er i tilbakegang, USA, Syd-Amerika og Japan holder seg stabilt. Vi tror totalvolumet på incoming blir omtrent som i 2011, det er vekst fra Asia, bl.a. Taiwan, Malaysia, India og også Russland, sier adm.dir. Vibeke Raddum i Tumlare Corp.

– De nye markedene har andre forventninger til det norske reiselivsproduktet, det gjelder for eksempel mat og service. Vi har en jobb å gjøre i Norge for å møte disse nye markedene. Special interest reiser øker mest, sier Vibeke Raddum.

49% på utenlandsferie

– 49% av de spurte i vår undersøkelse planlegger på reise utenlands i sommerferien, 28% planlegger å bruke de fleste feriedagene der, sier Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise Utland. 33% bestemmer/bestiller normalt hovedferien 1 til 3 måneder på forhånd. 29% gjør det 3 til 6 måneder på forhånd, 12% 6 til 9 måneder på forhånd, mens 11% bestemmer/bestiller under 1 måned før avgang.

Blant reisebyråer og turoperatører er det høyere forventninger til sommeren 2012 enn noengang tidligere. 50% forventer høyere omsetning og 50% regner med omtrent samme omsetning som ifjor. Altså regner ingen med tilbakegang.

Når det gjelder antall formidlede overnattinger for sommermånedene (juni, juli, august) sammenlignet med samme periode ifjor, regner 62,5% med at tallet blir høyere, 37.5% omtrent som ifjor og ingen tror det blir lavere.

Eksklusive reiser øker

I 2012 kommer 1,1 millioner nordmenn til å dra på charterreise med fly, dvs over 20% av Norges befolkning. De fleste reiser om sommeren og de mest populære destinasjonene er; Tyrkia, Hellas (Kreta/Rhodos), Mallorca, Kypros og Bulgaria. Men det er Danmark som er nordmenns viktigste ferie-utland, dit forventes 1,6 millioner overnattinger av norske sommerturister, omtrent som i 2011.

Direktør Helen Begby i Apollo sier det er en markant økning i etterspørselen etter mer luksuriøse produkter. Salget av det som kalles eksklusive reiser er øket med 15% det siste året. 9% av gjestene velger luksushoteller (5 stjerner +), mens 65% velger høy mellomklasse.

– Generasjonen 50+, som reiser uten barn, reiser mer. Det er større etterspørsel etter barnefrie hoteller og flere hoteller med 4-5 stjerner. Noen hoteller har innført egne soner for voksne og egne barnefrie soner på fly kommer. All-inclusive er ikke så interessant for denne gruppen, sier adm. dir. Christian Lunde i Star Tour.

Bilde:

Bergen og fjordene er blant de mest populære destinasjonene for utenlandske turister i Norge. Foto: CH/www.visitnorway.com

About hkp